Het is stil in dorpshuis De Deel in Doornspijk als de drie SGP-kandidaten Philip Docter, Barthil van Deelen en Arjan Klein binnenkomen. Buurt- en dorpshuizen zijn voor de SGP belangrijke pijlers voor levendige kernen.
“Dat is een zuur gevolg van de afgelopen periode”, zo verklaart voorzitter Henk Vrijheid de stilte in het gebouw. “Het is hier stil geworden. Door de corona-maatregelen lag het verenigingsleven vrijwel stil en werden feestjes en partijen niet meer gehouden. Juist het verenigingsleven is doorgaans de motor van een dorpshuis”. Toch weigert hij, samen met mede-bestuurder Roel Schra, bij de pakken neer te zitten. Want er is veel mogelijk met De Deel. De Deel kan meer dan het verhuren van zalen aan verenigingen of gymzalen aan basisscholen.
De Deel is inmiddels gedateerd. Dat geeft kansen voor verbetering en een mooie aanleiding om De Deel en de aanpalende omgeving te vernieuwen. De Deel mag meer als ‘dorpskamer’ fungeren. “Iedereen kent ons en we kunnen hier in De Deel voor jongeren en ouderen van alles organiseren”, aldus voorzitter Vrijheid. “We staan open voor activiteiten en bijeenkomsten van verenigingen, kerken, zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties.”
Twee dagen voor het SGP-werkbezoek is er daarom ook een kennismaking geweest met een organisatie, aangedragen door gemeente Elburg, om samen met het bestuur verder te kijken naar mogelijkheden in en rond De Deel. Het dorpshart van Doornspijk kan versterkt worden, met De Deel als belangrijke spilfunctie. Er is behoefte aan een projectleider die zo’n project, wat verder gaat dan alleen het dorpshuis, gaat leiden. Bovendien dienen de bewoners in het gebied om De Deel heen bij het traject betrokken te worden.
SGP-lijsttrekker Arjan Klein staat van harte achter het idee om een externe projectleider aan te trekken: “Van de SGP mag deze organisatie en projectleider snel beginnen! Als SGP zijn we ook dankbaar voor de grote betrokkenheid van de bestuurders van De Deel. De energie die hier aanwezig is en ‘loskomt’, moeten we benutten voor de Doornspijker gemeenschap. Dan kunnen we De Deel en haar omgeving toekomstbestendig, levendig en actief te houden. De gemeente moet dit niet zelf gaan doen, maar wel financieel mogelijk maken. Doornspijkers zijn namelijk heel goed in staat hun eigen boontjes te doppen, maar daarin moet de gemeente haar faciliterende en financiële rol vervullen!”